Scheppingszorg in Makassar

20240227_152247

Scheppingszorg in Makassar

  • Peter Jan de Vries

De hele aula van de Theologische School STFT INTIM in Makassar zit vol. Iedereen die geen les heeft wordt verwacht aanwezig te zijn tijdens de seminar die ik geef over Geloof en Landbouw. 

Ik ben op bezoek bij Kees en Alice van de Beek, Nederlandse vrienden die in Makassar wonen. Ik had ze voorgesteld om een gesprek over Geloof en Landbouw te hebben met de docenten van de Theologische school waar Kees lesgeeft. De docenten vinden het onderwerp echter zo belangrijk, dat ze er een seminar van maken voor de hele school, zodat ook alle studenten er baat bij hebben.

Met behulp van een Power Point presentatie vertel ik het verhaal over Geloof en Landbouw. Voordat ik met mijn verhaal begin vraag ik hoeveel bijbel figuren ze kennen die actief waren in de landbouw. Dat vinden ze een leuke activiteit en daardoor komen goed los. Daarna vertel ik de achtergrond van de modules Geloof en Landbouw en dat wordt goed ontvangen. Tijdens de vragenronde blijkt dat het onderwerp al best leeft op school.

 

DSCN6378

 

De studenten herkennen dat het boerenleven niet gewaardeerd word en geven aan dat ze dat graag zien veranderen. Boeren zouden gedurende het hele jaar in de preek en in het gebed genoemd mogen worden en niet alleen tijdens de oogsttijd, wanneer de tienden afgedragen worden.

De school gaat nu bekijken hoe ze de Geloof en Landbouw modules kunnen integreren in hun lessen. Het is bemoedigend om hun enthousiasme te ervaren.

 

DSCN6357


Een dag later ben ik in een dorpje ten zuiden van Makassar, waar de Van de Beeks goede contacten hebben met de bevolking. Aan een groepje vrouwen uit het dorp geef ik uitleg over een biologisch waterfilter. Omdat er geen beamer aanwezig is doe ik dat met behulp van tekeningen die Alice gemaakt heeft op een aantal kartonnen platen. Één van de deelneemsters doet iedereen een groot plezier door veel vragen te stellen over hoe de filter nu precies werkt. Daardoor kan ik een stuk gerichter uitleg geven. Ook is er een groep mannen aanwezig die goed meedoen en meedenken. Na de presentatie geven de mensen aan dat ze deze filter graag willen uitproberen in hun dorp. Ze zijn van plan om eerst in het midden van het dorp een voorbeeld systeem aan te leggen. De verschillende gezinnen die interesse hebben kunnen dan langs komen om te zien hoe het werkt om dan vervolgens zelf dit systeem bij hun eigen huis aan te leggen.

DSCN6506