Vetiver gras in Papoea

Met een breekijzer scheid ik Vetiver scheuten van de moederplant, zo goed zitten ze aan elkaar vast en zo sterk zijn de wortels.

Vetiver gras in Papoea

  • Peter Jan de Vries

Met een breekijzer scheid ik Vetiver scheuten van de moederplant, zo goed zitten ze aan elkaar vast en zo sterk zijn de wortels. Als ik een hele bundel scheuten heb snoei ik de bladeren heel kort, zodat de hele bundel in een plastic zak past. Dit is de enige manier om Vetiver te oogsten en elders weer te laten groeien.

De Vetiver planten waarvan ik scheuten oogst, staan op het terrein van de SPH, een christelijke school. Het SPH complex staat op een helling en vanaf het moment dat de eerste gebouwen opgetrokken werden is er Vetiver aangeplant om erosie te voorkomen. Ik heb toestemming van de school om scheuten te oogsten en uit te delen aan anderen die geïnteresseerd zijn.

Zo’n tien jaar geleden heeft mijn collega David Price, Vetiver gras in Papua geïntroduceerd. In die tijd was de zendingsvliegdienst van Wycliffe bezig met het bouwen van een nieuwe hangaar. David heeft toen Vetiver scheuten uit Bali laten komen om op een milieuvriendelijke manier afvalwater schoon te maken. Dat systeem doet het tot nu toe nog steeds. Een deel van de Vetiver scheuten is toen ook op het SPH-terrein terecht gekomen.

Ik verzamel Vetiver scheuten; voor het vliegveld van Advent Aviation die willen kijken hoe ze het kunnen toepassen op hun terrein of op hun zendingsposten; voor een bevriende dokter die een nieuw huis heeft laten bouwen op een steile helling; voor een lokale NGO die ze aan wil planten ter ondersteuning van herbebossing, voor een christelijke middelbare school die ze wil aanplanten om erosie en uitspoeling van voedingstoffen in hun moestuin te voorkomen, en voor de STKIP, een christelijke PABO die het water van hun visvijvers schoon en helder wil maken.

Ook MAF Papoea toont interesse in Vetiver. Niet alleen voor het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater, maar ook voor de vliegveldjes in de bergen. Veel van deze vliegveldjes zijn met de hand aangelegd en erosie is een groot risico. Dit kan leiden tot landverschuivingen en ondermijning van het vliegveld. Vetiver gras lijkt hiervoor een ideale oplossing te zijn.

Het is fijn om iets waar ik zelf nog maar pas over geleerd heb ook direct in praktijk te kunnen brengen en daarmee mensen in Papoea tot zegen te kunnen zijn.

  • vetiver gras
  • Wycliffe
  • MAF
  • Papoea